Hoaks! Semprot disinfektan dari udara di seluruh Malaysia

Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jenderal Tan Sri Affendi Buang (FOTO : Kantor Berita BERNAMA)

Kuala Lumpur, Malaysia (Outsiders) – Adanya isu tentara khusus Kerajaan Malaysia akan semprotkan disinfektan Covid-19 dari udara menggunakan helikopter di seluruh negara seperti merebak di media sosial, disangkal langsung oleh Panglima Angkatan Tentera Malaysia.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jenderal Tan Sri Affendi Buang, ketika dihubungi Kantor Berita Bernama, langsung menyangkal dengan mengatakan isu tersebut palsu atau hoaks

Dilain pihak, Majlis Keselamatan Negara Kerajaan Malaysia menyampaikan agar masyarakat tidak ikut- ikutan menyebarkan kabar tersebut.

“Harus diingat mana-mana individu yang didapati menyebarkan berita palsu boleh didakwa di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” demikian bunyi Undang- undang Negara yang mengatur tentang penyebaran berita palsu.

Seperti diketahui, pesan yang tersebar di media sosial berbunyi “Anda mesti berada di dalam rumah selepas jam dua belas malam dan keluarkan (ambil) semua pakaian yang berada di luar apabila anda mendengar bunyi pesawat pada waktu malam, anda tahu bahawa ia berkaitan dengan perkara ini (COVID-19) berlaku di Malaysia. Please memaklumkan jika anda mempunyai keluarga dan rakan-rakan di Malaysia”.

Editor : Pepen

Pos terkait